• Art Gallery 07

 • Art Gallery 10

 • Art Gallery 05

 • Art Gallery 02

 • art gallery 11 1400

 • Art Gallery 04

 • Art Gallery 08

 • art gallery 12 1400

 • Art Gallery 09

 • Art Gallery 06

 • Art Gallery 03

 • Art Gallery 01

ANIMALIA 2/6 - 31/7/2017

LR DMLUitnANIMALIA 002 1

Liévin d’YDEWALLE
De kunstenaar leeft omringd door bomen, planten en dieren en hij bekijkt ze met een hartstochtelijke blik die hun ritme bewondert en hun essentie vat. Dat geldt uiteraard vooral voor dieren  eenden, vogels, kikkers, paarden, stieren, allen wezens met een frappante vormentaal die hij graag beklemtoont in een geste van sympathie en speels vervormen. Zijn sculpturen zijn aldus het resultaat van een contemplatieve geest en van enig mijmeren bij het zien en kijken. Hij last ze in staal. Bij het bedwingen van de materie groeit de ritmiek van het uitgebeelde uit tot een verbazingwekkend en sierlijk elan.

Isabelle GABRIELS
Naast een getalenteerd beeldhouwer is Isabelle Gabriels ook een erg gedreven schilder. Haar werk op papier bestaat uit schilderijen, waarbij ze waterverf combineert met Oost-Indische inkt. Haar inspiratiebron is naast het voor haar gebruikelijke vrouwelijke naakt voor deze tentoonstelling “het dierenrijk”. Ze gaat intuïtief te werk, met eenvoudige, duidelijke lijnen in combinatie met subtiele kleurschakeringen. Geheel opgaand in de natuur verbaast ze haar publiek met voorstellingen waarin ze haar emoties uitdrukt aan de hand van geraffineerde kleuren. 

Claudy GIELCZYNSKI
De kunstenaar bezit de bijzondere gave om tegelijk en op overtuigende wijze schilder en tekenaar te zijn en op even vanzelfsprekende manier de figuratie en haar tegenhanger, haar rivaal, de lyrische abstractie te beoefenen. Zijn schilderen en zijn tekenen met penseel en uitbundige verf hebben met elkaar gemeen dat zij ritme vertolken, iets extatisch oproepen waarbij telkens een ander aspect van de kunstenaar op de voorgrond treedt.

De huidige tentoonstelling reveleert een bijzonder innemende en zelfbewuste kunstenaar die de dierlijke gestalte als een sierlijk teken benadert. Een plots gestolde kleurige en herkenbare beweging roept antropomorfe referenties op en fungeert tevens optimaal als aanwezigheid die betekenissen overstijgt en esthetiek haar ware dimensie verleent.

Erwin PEETERS

De sculpturen van deze kunstenaar worden één voor één gekenmerkt door een krachtige eenvoud Ze roepen herinneringen op aan de grote negentiende-eeuwse meesters zoals Bugatti en Bayre, maar met dit essentiële verschil dat sculpturen van Erwin Peeters er niet op uit zijn op de natuur in de mystieke nevelen der romantiek te hullen, maar voortdurend de natuurlijke houding van het vastgelegde onderwerp te benadrukken. De conceptie achter al deze werken is van een zuivere eenvoud, namelijk het instinctief vatten van een wezen in beweging.

Zijn werk heeft vaak veel weg van een bewonderend fotograaf, wanneer hij een dier in zijn bewegende essentie tracht vast te leggen, maar met dit verschil dat hij er vanuit zijn instinct een ziel aan toevoegt. Om de lichtheid, de beweging en het vaak instinctieve van zijn sculpturen te versterken, gebruikt hij een techniek waarbij het beeld uitgehold wordt en openingen vertoont, zodat de indruk van massiviteit en zwaarte doorbroken wordt.

Paulette TAECKE
De werken van Paulette Taecke intrigeren, roepen veel vragen op. De kunstenares leeft met de intuïtie dat er in dit ondermaanse quasi geen zekerheden bestaan. Is het leven immers geen voortdurende zoektocht? Is het bestaan immers niet beladen met existentiële angsten, een opeenvolging van verwarrende en chaotische toestanden? Zoals ze het zelf formuleert: “Het leven is onvermijdelijk dubbelzinnig”... Haar rusteloze zoektocht naar zekerheid weet zij nochtans om te buigen tot rustgevende, verstilde doeken. Zij is een kind van de zee. Van de Noordzee. Grijs is haar lievelingskleur. De Noordzee wordt ook omhuld door dat steeds wisselende licht, dat nu eens mysterieus, dan weer met felle intensiteit, meestal gesluierd, over het onverstoorbare af en aan gaan van de golven waakt. Het licht van de zee geeft Paulette Taecke een zekere rust.

Pieter VANDEN DAELE

De rivier de Schelde en andere wateren rond zijn woonplaats bieden een ideaal visgebied. Zijn vrienden waren enthousiaste vissers en al sinds zijn jeugd was Pieter Vanden Daele gefascineerd door de onderwaterwereld en haar wonderlijke fauna.

Een aantal jaren geleden werden zijn passies verenigd toen hij begon met het creëren van bronzen sculpturen van diverse vissen, meestal karpers. Hij maakt het originele model uit organische materialen als bladeren, hout, leer en vele andere dingen. Dit resulteert in de ruige maar gedetailleerde oppervlakte van zijn stukken, daarmee de werkelijke vissenhuid prachtig benaderend.

De vissen van Pieter Vanden Daele leven, voor eeuwig gevangen in brons, zoals de natuur prehistorische vissen ving in fossielen.

Ans ZONDAG
Toen zij in Zuid Spanje belandde werd zij meteen gegrepen door de schoonheid en elegantie van Andalusische paarden. Ans Zondag legde contacten met de zigeuners – en daar in de kleine rijscholen (picadors) – begon zij met het maken van kleine paarden beelden. Zij vervaardigde tientallen plastieken direct op locatie. Terwijl de zigeuners hun paarden lieten dansen maakte Ans haar beelden. Later legde zij zich toe op de meest uiteenlopende dieren, o.a. stieren, geiten, koeien, neushoorns, gnoes, egels, olifanten, vogels, enzovoort. Maar welk dier Ans ook maakt, zij werkt nog steeds het liefst midden tussen de dieren. Ans gelooft dat er zo een directere uitwisseling plaats vindt tussen het dier en het beeld. Het resultaat van deze samenwerking zijn zeer gevoelige beelden, fragiel en teder of sterk en krachtig, maar altijd levendig en duidelijk aanwezig.

s) studeerde aan de Koninklijke Academie voor kunst en vormgeving in Den r afstuderen oriënteerde zij zich voornamelijk op het platte vlak. Zij exposeerde met grafisch werk en tekeningen. In 1990 besloot zij zich toe te leggen op de beeldhouwkunst.

 

FIGURA 3/8 - 1/10/2017

DMLUitnFIGURA 1Georges GRARD (1901-1984)


George Grard (1901-1984) wordt algemeen erkend als één van onze grote Belgische beeldhouwers.
Grard is zijn hele leven trouw gebleven aan één thema: de liefde voor het vrouwelijk naakt. Reeds in zijn jeugdwerken blijkt dat hij zijn creativiteit concretiseerde via de studie naar model. De nauwe samenwerking tussen kunstenaar en model zou een constante blijven. De evolutie binnen zijn werk is allesbehalve spectaculair: binnen een bewust gekozen beperking opent zich een gevarieerde en verstilde wereld van zittende, liggende en staande figuren.

In de woelige jaren '30, '40, en '50, toen de strijd tussen figuratief en abstract heftige discussies uitlokte, bleef Grard overtuigd van de weg die hij ingeslagen was. In 1962 schreef hij in een korte inleiding dat hij weinig afwist van de strijd tussen groepen en scholen: Ik bekijk dat allemaal van ver. Het leven zelf interesseert me meer. Het is uit het leven dat ik heb geput. Deze eenvoudige woorden typeren hem en weerspiegelen zijn consequente houding.
In de jaren '30 ging Grard naar de kust, hij werd er verliefd op het licht en bleef er werken tot aan zijn dood. In zijn kielzog volgden kunstenaars als Pierre Caille, Paul Delvaux en anderen, zodat men later sprak over de "School van Sint-Idesbald".

Grard is geen beeldhouwer in de letterlijke zin van het woord: aanvankelijk modelleerde hij met klei, later werkte hij vooral in gips. Met vijlen en raspen herwerkte hij de vorm tot hij de juiste spanning bereikte. Via een tussenstap in was werden de beelden vervolgens in brons gegoten.
In de manier waarop Grard zijn bronzen bewerkte, zien we een verschuiving in de jaren '60. In tegenstelling tot donkere patines met een gladde textuur zien we later een geaccidenteerd oppervlak met een ruwe geut die meer contrastwerking toont tussen lichte en donkere vlakken.
Eind de jaren '70 kreeg de beeldhouwer te kampen met gezondheidsproblemen. Het werken in gips en op grote formaten viel hem steeds moeilijker en hij begon meer en meer te tekenen.


 

Greta Lefevere - Rik De Muelenaere
Polderstraat 76
8670 Oostduinkerke     

Tel: +32 - 58 51 47 57     

Gsm: +32 - 475 38 66 02

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

OPEN :       april-mei-juni-september : vrijdag - zaterdag & zondag en feestdagen : 14:00 - 18:00u
             juli-augustus : dagelijks 14:00-18:00u (gesloten op dinsdag en woensdag)- open 15 aug. 
             oktober-maart : na afspraak

OUVERT :     avril-mai-juin-septembre : le vendredi - le samedi - le dimanche et jours de fête : 14:00 - 18:00h
             juillet-août : tous les jours 14:00-18:00h  (fermé le mardi et le mercredi) -ouvert le 15 août
             octobre-mars : sur rendez-vous